Zpět

3 nejčastější útoky na WordPress weby

30. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
zajímavost
web

V dalším článku se zaměříme na 3 nejčastější hackerské útoky na Wordpress weby. Popíšeme jak probíhají a v čem jsou nebezpečné. Zmíníme možnou obranu proti nim a taky co dělat, když se s nějakým takovým útokem na našem webu potkáme.

3 nejčastější útoky na WordPress weby

Wordpress je jednou z nejpoužívanějších platforem pro tvorbu webových stránek a blogů. Díky tomu se stal oblíbený ne jen u své široké uživatelské základny, ale i hackerů, který v něm vidí snadný terč, kde můžou vykrást databázi nebo kam můžou nahrát svůj škodlivý kód. Útoky můžou být vedeny různě a s různým zacílením, může jít například o:

Brute force útok na hesla

Tento útok spočívá v tom, že hackerský robot zkouší různé kombinace hesel dokud nenajde to správné. Jedná se o velmi účinný typ útoku, pokud uživatel použivá slabá a jednoduchá hesla, které obsahují běžná slova nebo běžné kombinace číslic. 

Jako obrana proti brute force útoku je na prvním místě dostatečně silné heslo. Jako další lze využít nastavení, které po určitém počtu neúspěšných pokusů o přihlášení zablokuje konkrétního uživatele například po dobu 15 minut.

Útok typu SQL Injection

Útoky typu SQL Injection jsou dalším běžným útokem, se kterým se může provozovatel a vývojář wordpress webů setkat. V tomto útoku se hacker snaží vkládat škodlivý kód do vstupů na webové stránce. Pokud je tento typ útoku úspěšný, může útočník získat data z databáze nebo databázi poškodit. 

Pro ochranu před útokem typu SQL Injection musí být zabezpečené vstupy na webu, aby neumožnili vkládat a posílat na server zdrojové kódy. Jako další prevence před poškozením databáze je její pravidelné zálohování.

Útok typu Cross-site Scripting

Tento útok spočívá v tom, že se útočník pokusí vložit škodlivý kód do webových stránek. Tento kód může být spuštěn a použitý k odcizení dat z webu nebo k provádění jiných škodlivých akcí na webu jako je například těžba kryptoměn nebo přesměrování na jiné stránky.

Prevence před cross-site scripting útokem je používání bezpečných pluginů a šablon. Dále verifikovat a validovat vstupy, které ze stránek přichází. Dále například použít nástroje, který Váš web pravidelně zálohují a případně umí detekovat změny a identifikovat nebezečný kód.

Další prevence

Kromě pravidelné aktualizace Wordpressu, pluginů a šablon je důležité mít dobře zvládnutou správu Vašeho webu v podobě zálohování. Zálohování by mělo být provaděné pravidelně a ukládano na externí úložiště. Obnova by měla být možná rychle. Není nic horšího, než když Vám přijde klient na web, který je napadený malwarem. Takový klient může být z Vašeho webu automaticky přesměrovaný úplně někam jinam nebo jeho procházení Vašich stránek může být zpomalováno škodlivým kódem útočníka.

Možnost si spustit zálohu kdykoliv Vás ochrání i před nepovedenými úpravami Vašeho webu. Může se stát, že při úpravě nebo změně obsahu si v administraci smažete něco, co jste původně nechtěli a tím si web sami zničíte. Obnova ze zálohy Vás ochrání i před tím.

Pokud chcete mít zálohu svého webu pod kontrolou, můžete se už nyní registrovat do beta testování našeho zálohovacího nástroje BekitUp. V nejbližších týdnech Vám zašleme pozvánku a přístupy do beta  verze na Váš e-mail.

Zaujali jsme Vás nebo si ještě nejste jistí?
Neváhejte nás kontaktovat!

Další články

5 důvodů, proč si nechat vytvořit profesionální webové stránky

5 důvodů, proč si nechat vytvořit profesionální webové stránky

20. 05. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
web

Mnoho firem a živnostníků, co jsou na trhu už delší dobu, zapomínají na aktualizaci svých webových stránek a svoji webovou prezentaci. I když webové stránky nemusí být jejich hlavním komunikačním a prodejním kanálem, tak zapomínat na online nástroje a komunikaci se může vymstít.

Jaký je rozdíl mezi Alfa a Beta testováním?

Jaký je rozdíl mezi Alfa a Beta testováním?

19. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
zajímavost
Testování aplikací

Alfa a beta testování je součástí vývojového cyklu každého projektu a je jednou z finání fází při při dokončování softwarového produktu před jeho uvedením na trh. Jaký je ale rozdíl mezi těmito testovacími fázemi? A kdo tyto testy provádí?

Automatizace testů: ušetří čas i finance!

Automatizace testů: ušetří čas i finance!

18. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
web
server
firemní život
Testování aplikací

Automatické testy jsou důležitou součástí vývojového cyklu softwaru. Pomáhají minimalizovat chyby, zrychlit proces vývoje a zlepšit kvalitu produktu. Co si pod pojmem automatické testování představit? Co přináší za výhody? A kde dochází k největší úspoře času a financí?