Zpět

Jaký je rozdíl mezi Alfa a Beta testováním?

19. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
Testování aplikací
zajímavost

Alfa a beta testování je součástí vývojového cyklu každého projektu a je jednou z finání fází při při dokončování softwarového produktu před jeho uvedením na trh. Jaký je ale rozdíl mezi těmito testovacími fázemi? A kdo tyto testy provádí?

Jaký je rozdíl mezi Alfa a Beta testováním?

Fáze testování alfa a beta verze softwarového produktu se zaměřují na objevování chyb u programů, které již prošli standardním testováním během vývoje. Obě tyto fáze se snaží testovat výsledný softwarový produkt tak, jak ho používá reálný uživatel v reálném čase. Pomáhají také se získáváním uživatelských zkušeností s produktem před jeho uvedením na trh. Poznatky z alfa a beta testování je vhodné implementovat, aby se zvýšila použitelnost produktu.

Co je to alfa testování?

Cíle alfa testování je vyhodnotit kvalitu produktu. Cílem je zaměřit se na hledání chyb a získat odpověď na otázku "Funguje produktu správně?". Testování provádí vývojáři nebo interní testeři ve vývojové firmě. Produkt běží v testovacím prostředí a není veřejně přístupný. 

Alfa testování startuje obvykle v ten okamžik, kdy je produkt hotový ze 70% až 90%. Na klíčových funkcích už neprobíhá vývoj a neexistuje žádný velký prostor pro vylepšení jejich funkcionality. 

Co je to beta testování? 

Beta testování je proces testování softwaru, který je provaděný poté, co bylo dokončené alfa testování. Předchází tomu, kdy je software uvolněný k používání pro širokou veřejnost a je tedy posledním krokem před uvedením softwarového produktu nebo služby na trh.

Beta verze produktu je zpravidla poskytnutá omezenému počtu uživatelů, kteří ji mohou používat a hlásit vývojářům nalezené chyby a nedostakty. Tito uživatelé zpravidla reprezentují konečného uživatele a zkouší softwarový produkt nebo službu v reálných podmínkách. Tím pomahájí zlepšit kvalitu a stabilitu produktu před jeho finálním vydáním.

Chcete si beta testování vyzkoušet?

Naše firma připravuje novou softwarovou službu pro automatizované, spolehlivé a bezpečné zálohování wordpress webů. Pokud provozujete wordpress web a nemáte vyřešené zálohování, můžete se zkusit registrovat na tomto odkazu. Beta testerům přijde v nejbližších týdnech e-mail s pokyny, jak se do beta verze našeho produktu dostat a začíst se spolehlivým zálohováním wordpress webů.

Zalohy meme

Zaujali jsme Vás nebo si ještě nejste jistí?
Neváhejte nás kontaktovat!

Další články

5 důvodů, proč si nechat vytvořit profesionální webové stránky

5 důvodů, proč si nechat vytvořit profesionální webové stránky

20. 05. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
web

Mnoho firem a živnostníků, co jsou na trhu už delší dobu, zapomínají na aktualizaci svých webových stránek a svoji webovou prezentaci. I když webové stránky nemusí být jejich hlavním komunikačním a prodejním kanálem, tak zapomínat na online nástroje a komunikaci se může vymstít.

3 nejčastější útoky na WordPress weby

3 nejčastější útoky na WordPress weby

30. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
web
zajímavost

V dalším článku se zaměříme na 3 nejčastější hackerské útoky na Wordpress weby. Popíšeme jak probíhají a v čem jsou nebezpečné. Zmíníme možnou obranu proti nim a taky co dělat, když se s nějakým takovým útokem na našem webu potkáme.

Automatizace testů: ušetří čas i finance!

Automatizace testů: ušetří čas i finance!

18. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
web
server
firemní život
Testování aplikací

Automatické testy jsou důležitou součástí vývojového cyklu softwaru. Pomáhají minimalizovat chyby, zrychlit proces vývoje a zlepšit kvalitu produktu. Co si pod pojmem automatické testování představit? Co přináší za výhody? A kde dochází k největší úspoře času a financí?