Zpět

Co je to IP adresa?

04. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
zajímavost

Víte, co je to IP adresa? K čemu se používá a jaké druhy IP adres existují? Jaký je rozdíl mezi adresou ve verzi IPv4 a IPv6? To se dozvíte v našem článku.

Co je to IP adresa?

Zkratka IP vychází z anglického "Internet Protocol". IP adresa je kombinace čísel, které jsou unikátní vždy v konkrétní síti nebo podsíti. IP adresu má tedy každý počítač, notebook, tiskárna ale také například chytrá zásuvka nebo televize. V původní verzi, tj. IPv4, to byla kombinace 4 čísel v rozsahu 0 až 255 oddělené tečkou. IP adresa bývá obvykle doplněná o tzv. masku sítě. Maska sítě se píše například za lomítku a udavá, kolik bitů v binární reprezentaci IP adresy je neměnných. 

Pokud máme IP adresu 192.168.1.10/24 tak před lomítkem se nachází IP adresa (192.168.1.10) a za lomítkem je maska sítě (24). Binární reprezentace IP adresy 192.168.1.10 by vypadala následovně 11000000.10101000.00000001.00001010. Tučná část označuje síťovou část, která je určená maskou sítě.

Jaké druhy IP adres existují?

Soukromá IPv4 adresa

Soukromé IP adresy jsou takové adresy, které jsou využívány v soukromých domácích a firemních sítích. Jedná se o tyto IP adresy:

Privátní IP adresy jsou obvykle v privátni síti přidělovány automaticky pomocí DHCP. V routeru, který zastává roli DHCP serveru ve Vaší síti, můžete obvykle nastavit jaký rozsah má být použitý. Rozsahy ze sítě 10.0.0.0 bývají obvykle využívány ve firmách, školách nebo jiných institucí, kde je velká spousta zařízeních připojených k síti. Rozsah 192.168.0.0 bývá obvykle využívaný v domácích sítí.

Veřejná IPv4 adresa

Veřejné IP adresy jsou takové adresy, přes které komunikují zařízení se soukromou IP adresou ven do internetu. Je obvyklé, že několik soukromích IP adres komunikuje ven přes jednu veřejnou IP adresu. Tomuto se říká NAT a jeho účelem je šetření IPv4 adres. Pokud provozujete například veřejný web server, tak má přidělenou veřejnou IP adresu. Tato IP adresa může být přiřazena u DNS záznamu, přes který může být Váš webový server navštívený uživateli.

Mění se moje IP adresa?

Soukromá lokální IP adresa se mění podle toho, jak ji Vašemu zařizení přidělí Váš DHCP server. Pokud nechcete aby se Vaše lokální soukromá IP adresa měnila, můžete si ve Vašem operačním systému nastavit lokální statickou IP adresu. Případně můžete na Vašem routeru nastavit, aby DHCP přidělovalo konkrétní MAC adrese pořád stejnou IP adresu.

Veřejná IP adresa se mění podle toho, jakou máte dohodu s Vaším poskytovatelem internetového připojení. Pokud si platíte veřejnou statickou IPv4 adresu, tak Vaše veřejná IPv4 adresa bude neměnná a pořád stejná.

Můžou IP adresy dojít?

Internet ve svých počátcích používal IP adresy ve verzi 4 (IPv4). Adresovalo se na 32 bitech a to představovalo 4.2 miliardy IP adres. Toto se zdálo v počátcích jako dostatečné množství. Nicméně jak postupně přibývali zařízení využívající připojení k síti (mobili, tablety, chytré zásuvky, televize, servery...) začali IPv4 adresy docházet.

Jako řešení se začali používat IP adresy ve verzi 6 (IPv6). Tyto adresy využívají k adresaci 128 bitů a obvykle bývají zapisované v šestnáckové soustavě a oddělované dvojtečkou.  Problém je, že svět IPv4 a IPv6 adres je spolu nekompatibilní. Řešením je dvojí adresování, kdy zařízení dostane jak IPv4 adresu tak IPv6 adresu případně využití tunelování mezi IPv4 a IPv6 zařízenímy.

V případě zájmu o vývoj mobilní aplikace, webu nebo webové aplikace tak nás neváhejte kontaktovat.

Mohlo by Vás zajímat:

Zaujali jsme Vás nebo si ještě nejste jistí?
Neváhejte nás kontaktovat!

Další články

5 důvodů, proč si nechat vytvořit profesionální webové stránky

5 důvodů, proč si nechat vytvořit profesionální webové stránky

20. 05. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
web

Mnoho firem a živnostníků, co jsou na trhu už delší dobu, zapomínají na aktualizaci svých webových stránek a svoji webovou prezentaci. I když webové stránky nemusí být jejich hlavním komunikačním a prodejním kanálem, tak zapomínat na online nástroje a komunikaci se může vymstít.

3 nejčastější útoky na WordPress weby

3 nejčastější útoky na WordPress weby

30. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
web
zajímavost

V dalším článku se zaměříme na 3 nejčastější hackerské útoky na Wordpress weby. Popíšeme jak probíhají a v čem jsou nebezpečné. Zmíníme možnou obranu proti nim a taky co dělat, když se s nějakým takovým útokem na našem webu potkáme.

Jaký je rozdíl mezi Alfa a Beta testováním?

Jaký je rozdíl mezi Alfa a Beta testováním?

19. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
zajímavost
Testování aplikací

Alfa a beta testování je součástí vývojového cyklu každého projektu a je jednou z finání fází při při dokončování softwarového produktu před jeho uvedením na trh. Jaký je ale rozdíl mezi těmito testovacími fázemi? A kdo tyto testy provádí?