Zpět

Flutter: Deep linky a otevření aplikace naskenováním QR kódu

23. 03. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
mobil
zajímavost

V tomto článku se zaměříme jak jde naskenováním QR kódu, který obsahuje URL, otevřít nainstalovanou mobilní aplikaci, která je naprogramovaná ve Flutteru. Zaměříme se na operační systém iOS.

Flutter: Deep linky a otevření aplikace naskenováním QR kódu

Stává se úplně běžně, že původně zamýšlená funkcionalita v mobilní nebo webové aplikaci je nedostatečná nebo ji uživatel nepochopí úplně správně a nezvládne ji používat tak jak se původně zamýšlelo. Toto se přihodilo i jednomu našemu klientovi s aplikací, co pro něho vyvíjíme. Celá aplikace je napsaná ve Flutteru. V aplikaci máme QR kódy. A kromě přenesení informace bylo nově potřeba doprogramovat i automatické otevírání aplikace při skenování, pokud už je aplikace nainstalovana. A když aplikace nainstalovaná nebude, tak ať se otevře web klienta.

Jak tedy upravit nastavení aplikace pro její otevírání po naskenování QR kódu?

V prvním kroku je potřeba se přihlásit do Apple developer účtu, kde se v nastavení identifikátoru aplikace povolí funkce Associated Domains. Následně otevřít projekt v Xcode. V záložce Signing & Capabilities přidat Capability Associated Domains a provést nastavení této položky. To se provede tak, že se vyplní odkazová doména, která je uvnitř QR kodu a to v následujícím tvaru applinks:domena.com. Protože nastavujeme tzv. universální linky, je potřeba aby doména ukrytá uvnitř QR kódu měla zabezpečení pomocí HTTPS. Toto nastavení se propíše do souboru Runner.entitlements. Posledním krokem v mobilní aplikaci je povolení deep linků v aplikaci. To se provede tak, že se do souboru Runner/Info přidá FlutterDeepLinkingEnabled s Boolean hodnotou YES.

Následně je potřeba provést konfiguraci ještě na serveru, kam doména odkazuje. Do root složky webového serveru, případne do skryté složky well-known je potřeba přidat json soubor, který se jmenuje apple-app-site-association. Soubor je bez koncovky json a vypadá následovně:

{
  "applinks": {
      "apps": [],
      "details": [
      {
        "appID": "<TEAM_ID>.<BUNDLE_ID>",
        "paths": ["*"]
      }
    ]
  }
}

Projevení účinnosti tohoto souboru není okamžité a trvá několik hodin. Současně je potřeba ověřit, zda je Váš soubor dostupný na odkazovaný domené z prohlížeče.

Pokud uvažujete o vývoji mobilní aplikace, tak nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám s realizací projektu pomůžeme.

Mohlo by Vás zajímat:

 

Zaujali jsme Vás nebo si ještě nejste jistí?
Neváhejte nás kontaktovat!

Další články

5 důvodů, proč si nechat vytvořit profesionální webové stránky

5 důvodů, proč si nechat vytvořit profesionální webové stránky

20. 05. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
web

Mnoho firem a živnostníků, co jsou na trhu už delší dobu, zapomínají na aktualizaci svých webových stránek a svoji webovou prezentaci. I když webové stránky nemusí být jejich hlavním komunikačním a prodejním kanálem, tak zapomínat na online nástroje a komunikaci se může vymstít.

3 nejčastější útoky na WordPress weby

3 nejčastější útoky na WordPress weby

30. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
web
zajímavost

V dalším článku se zaměříme na 3 nejčastější hackerské útoky na Wordpress weby. Popíšeme jak probíhají a v čem jsou nebezpečné. Zmíníme možnou obranu proti nim a taky co dělat, když se s nějakým takovým útokem na našem webu potkáme.

Jaký je rozdíl mezi Alfa a Beta testováním?

Jaký je rozdíl mezi Alfa a Beta testováním?

19. 04. 2023
CoreApp Technologies s.r.o.
zajímavost
Testování aplikací

Alfa a beta testování je součástí vývojového cyklu každého projektu a je jednou z finání fází při při dokončování softwarového produktu před jeho uvedením na trh. Jaký je ale rozdíl mezi těmito testovacími fázemi? A kdo tyto testy provádí?